Login

Register

Login

Register

Ελευθερία Α. Ελβανίδη

 

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα και μεγάλωσα στον Πειραιά.

To 2013 oλοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία (ΜSc Abnormal and Clinical Psychology) στο Swansea University της Ουαλίας.

Παράλληλα με τις βασικές σπουδές μου, συμμετείχα σε μονοετές εκπαιδευτικό σεμινάριο (foundation course) στη Χοροθεραπεία/ Χοροκινητική Θεραπεία με συντονιστή τον κο. Δημήτριο Ζάχο (Χοροθεραπευτή-Ψυχαναλυτή).

Διαμένοντας στην Αγγλία, εργάστηκα σε φορείς ψυχικής υγείας στον ιδιωτικό τομέα (Shine Partnerships) και στο Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας (National Health System). Μέχρι σήμερα, η επαγγελματική μου εμπειρία εστιάζει στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων με ψυχικές και συναισθηματικές δυσκολίες, βασισμένη στην προσωποκεντρική προσέγγιση και το recovery model, για την καλύτερη αποκατάσταση και επανένταξή τους στην κοινότητα.

Έχω ολοκληρώσει βραχείες εκπαιδεύσεις πάνω στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και στην τρίτου κύματος γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση Mindfulness-based Stress Reduction. Στην προσέγγιση αυτή το άτομο μαθαίνει μέσα από διάφορες τεχνικές (όπως η τεχνική του mindfulness) να αναγνωρίζει και να αποδέχεται χωρίς αντίσταση σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις κ.ά., όπως βιώνονται στην παρούσα στιγμή, στο «εδώ και τώρα».

Συνεργάστηκα με το Recovery College στο Λονδίνο ως εξωτερική εισηγήτρια σεμιναρίων και έχω συντονίσει βιωματική ομάδα πάνω στη δημιουργική κίνηση και αυτό-έκφραση στο Κέντρο Ημέρα Highgate Day Centre για άτομα με χρόνιες ψυχικές παθήσεις.

Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών και επαγγελματικής μου δραστηριότητας στην Αγγλία πειραματίζομαι με εργαλεία και τεχνικές που βοηθούν το άτομο να εκφραστεί δημιουργικά και να αποβάλλει συναισθήματα άγχους, να κατανοήσει καλύτερα τα μηνύματα του και το ρόλο του σώματος στην θεραπευτική σχέση και να βελτιώσει τη φυσική και ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση.

Δημιούργησα τα σεμινάρια του «In Your Shoes» με σκοπό να διερευνήσω έναν εναλλακτικό τρόπο κατανόησης της σχέσης νου-σώματος και να προσφέρω μια ευκαιρία για δημιουργικότητα, ελεύθερη έκφραση και συσχέτιση με τους άλλους μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας.

To βιογραφικό μου αλλιώς

Το ταξίδι στον κόσμο της Ψυχολογίας ξεκινά ήδη από τα εφηβικά μου χρόνια. Θυμάμαι σαν μια μικρή φιλόσοφος να επιθυμώ να μαθαίνω, να αναζητώ εξηγήσεις, να διερωτώμαι για όλα εκείνα τα «γιατί» και «πώς» που κρύβονται πίσω από τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τις σχέσεις, τα συναισθήματα…

Παράλληλα μέσω της πολυετούς επαφής μου με την τέχνη του Χορού, ανακάλυπτα ολοένα και περισσότερο την ομορφιά στην έκφραση μέσω του σώματος, τον πλούτο των μηνυμάτων που μεταδίδονται για τις πιο ενδόμυχες σκέψεις, εικόνες, αναμνήσεις του μυαλού μέσω της μουσικής, της βλεμματικής επαφής, του αγγίγματος. Ο χορός άνοιξε τις πύλες σε μια ακόμη συγκλονιστική εξερεύνηση του ανθρώπου, ως σώμα που αισθάνεται, επικοινωνεί και αλληλεπιδρά στενά με την ψυχή.

Μέσω της διδασκαλίας του χορού έμαθα να αποκρυπτογραφώ την ψυχολογική κατάσταση ή διάθεση των μαθητών μου και το ίδιο προσπαθώ στην κλινική μου πρακτική, παρατηρώντας το «τι λέει το σώμα» του κάθε θεραπευόμενου πέρα από το λόγο και τις αφηγήσεις τους.

Πιστεύω ακράδαντα πως νους, ψυχή και σώμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά όταν κάποιο από τα τρία νοσεί.

Η Ψυχολογία μου προσέφερε τα εφόδια και την ευκαιρία να μπορώ να ακούσω, ερμηνεύσω και υποστηρίξω ανθρώπους με ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Η τέχνη του χορού εμπλούτισε αυτή τη γνώση και η προσέγγισή μου βλέπει το άτομο ως σύνολο συστημάτων ; Βιολογικό – Κοινωνικό – Ψυχοσυναισθηματικό, και ποτέ μεμονωμένα.