ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ & ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ & ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

«Την ώρα που ο λόγος απουσιάζει… Η απελευθέρωση συναισθημάτων κ φαντασίας οργιάζει…Η Ομάδα γίνεται ο καθρέφτης σου… Κ έτσι απλά έρχεσαι αντιμέτωπος με τους φόβους σου κ με τις πόρτες που σε περιμένουν να τους ξεπεράσεις.. Η ενσυναίσθηση κυριαρχεί…» – Despina, Athens

 

«Η επαφή με το σώμα μας,η αίσθηση της αφής με τους γύρω μας,η επικοινωνία με το βλέμμα..Η αφήγηση μιας ιστορίας με την φαντασία την ονειροπόλα μας ταξιδεύει μακριά και αθόρυβα. Γινόμαστε αληθινοί, δίνει προοπτική στην ύπαρξη μας!!!Βλέπω,πιάνω,ακουμπώ,μυρίζω,αφουγκράζομαι,ζω!» George, Athens

 

«I can’t recommend this highly enough – Everyone would benefit in some way from taking part in this workshop/exercises. I was new and didn’t know what to expect, but that was the beauty of it, i went with an open mind and was happy to go with the FLOW – Ria has an amazing energy and will welcome anyone to get involved.» – Chris, London

 

To «In Your Shoes» προσφέρει μια ολιστική και αυθεντική εμπειρία με τη μορφή δύωρων βιωματικών σεμιναρίων βασισμένων πάνω στη δημιουργική κίνηση και έκφραση μέσω του σώματος. Στόχοι είναι να διερευνήσετε εάν η ελεύθερη δημιουργική κίνηση και σωματική έκφραση είναι κάτι που λείπει από την καθημερινότητά σας και το οποίο μπορεί να παρέχει θεραπευτικά ή ευεργετικά οφέλη. Επίσης θέλουμε να αναδείξουμε τη δυναμική της χρήσης του σώματός και της μη λεκτικής επικοινωνίας και τον τρόπο που επιδρούν θεραπευτικά στη συναισθηματική μας κατάσταση. Το Ιn Your Shoes δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και με διαφορετικές δεξιότητες να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους μέσω της ελεύθερης κίνησης, να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνειδητότητα πάνω στη σχέση “νου-σώματος” και να προσεγγίσουν τον άλλο σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

 

Τα σεμινάρια

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν τη μίξη ασκήσεων και τεχνικών βασισμένων στη Χοροθεραπεία/Θεραπεία μέσω της κίνησης και του χορού (mirroring, guided imagery, etc.), το Σωματικό Θέατρο/Χοροθέατρο (open floor movement), την Αυθεντική Κίνηση (authentic movement) και Αυτοσχεδιασμό (contact improvisation) και δανείζονται στοιχεία από τις υπόλοιπες θεραπείες μέσω τέχνης/εναλλακτικές θεραπείες (Πρωτόγονη Έκφραση, Μουσικοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Εικαστική θεραπεία, Παιγνιοθεραπεία) και μορφές χορού βασισμένες στο διαλογισμό (5 Rythms, Biodanza, Butoh) που εστιάζουν την προσοχή στην αναπνοή. Επίσης καθ’όλη τη διάρκεια χρησιμοποιούνται εργαλεία από την προσέγγιση  Mindfulness Based Stress Reduction (τεχνική διαλογισμού προερχόμενη από τη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία) ώστε να αυξήσουμε τη χαλάρωση και την αυτοσυγκέντρωση στο “εδώ και τώρα” και να διερευνήσουμε την επίδραση που έχουν οι σκέψεις και τα συναισθηματά μας στις σωματικές μας αισθήσεις και κινητική συμπεριφορά του σώματος.

 

Το περιεχόμενο των ασκήσεων σχετίζεται με οτιδήποτε αφορά σε καταστάσεις όπως: αναπνοή, παύση, κίνηση-ακινησία, επανάληψη, άγγιγμα, τη χρήση αντικειμένων, τη ζωγραφική, το role play, συνδυασμούς όλων αυτών και πολλά ακόμα. Οι κινήσεις που προτείνονται είναι προσιτές και βασισμένες κυρίως στο συμβολισμό και την καθοδηγούμενη φαντασίωση ώστε να αφυπνίσουμε και να οξύνουμε τις σωματικές μας αισθήσεις και να αντιληφθούμε συναισθήματα και εικόνες όπως μας τις ανακινεί η μνήμη και η κίνηση του σώματος. Μέσα σε ένα ζεστό και ασφαλές πλαίσιο, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν έναν διάλογο με την κίνηση τους, να αρχίσουν να  προσδίδουν το δικό τους νόημα στην κίνηση τους, διοχετεύοντας σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες στο σωματικό τους επίπεδο και επικοινωνόντας μέσω αυτού και της μη λεκτικής επικοινωνίας.

 

Σε ποιους απευθύνονται

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν σωματικά και σε σύνολο με τις αισθήσεις τους, με πρακτικές δημιουργικής κίνησης, σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού. Αφορά εξίσου αρχάριους που θέλουν να ερευνήσουν τη σωματικότητα ως μέσο συνάντησης, δημιουργίας, παιχνιδιού, έκφρασης καθώς και ανθρώπους με κάποια εμπειρία στις παραστατικές τέχνες (ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, εικαστικούς, σκηνοθέτες).

 

Συνοπτικά οι στόχοι μας είναι:

 • Να αυξήσουμε τη σωματική μας επίγνωση και προσοχή.
 • Να εκφραστούμε μέσω της ελεύθερης δημιουργικής κίνησης
 • Να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση μας και την εικόνα του σώματος
 • Να οξύνουμε τη φαντασία και δημιουργικότητά μας
 • Να βελτιώσουμε το αίσθημα της ενσυναίσθησης (‘‘to be in your shoes’’) και εμπιστοσύνης στην αλληλεπίδραση μας με τους άλλους.
 • Να αντλήσουμε μιαν αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης, να αποβάλλουμε το άγχος και να αυξήσουμε την ενεργητικότητά μας.
 • Να βελτιώσουμε την κίνηση και στάση του σώματος
 • Να φροντίσουμε παραμελημένα ή ”μπλοκαρισμένα” σημεία/μέρη του σώματος.
 • Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις επιπτώσεις δυσάρεστων/δύσκολων καταστάσεων στο σώμα μας.
 • Να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από την κίνηση, να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητές του και να εξελιχθούμε
 • Να γελάσουμε και να το απολαύσουμε

 

 

Σχετικά με την συντονίστρια


Η Ελευθερία Ελβανίδη γεννήθηκε στην Κέρκυρα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έπειτα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της πάνω στην Κλινική Ψυχολογία στο Swansea University της Ουαλίας. Έχει ολοκληρώσει μονοετές εκπαιδευτικό σεμινάριο (foundation course) στη Χοροθεραπεία με συντονιστή τον κο. Δημήτριο Ζάχο (Χοροθεραπευτή-Ψυχαναλυτή) και βραχείες εκπαιδεύσεις πάνω στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία και στο Mindfulness-based Stress Reduction ενώ διέμενε και εργαζόταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Διδάχθηκε κλασσικό και μοντέρνο χορό από πολύ μικρή και από το 2007 ασχολήθηκε επαγγελματικά ως δασκάλα χορού στους latin-ballroom χορούς.

 

Έχει μια ευρεία γνώση διαφορετικών ειδών χορού (flamenco, jazz, tango, contemporary, contact improvisation, physical theatre) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα χορού από καταξιωμένους χορευτές όπως ο David Blake (award winning musical The Lion King ), Jane Coulston (Beyond Repair Dance Company) και άλλους. Από το 2009 συνεργάζεται και συμμετέχει σε χοροθεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και Αγγλία με πιο πρόσφατη την ‘‘Rumi with a view: revisited’’, The Study Society, London. Επιθυμεί να διευρύνει διαρκώς τις γνώσεις της συνολικά πάνω στη τέχνη του χορού και του θεάτρου και να μελετά την κίνηση ως μέσο θεραπείας.

 

Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών και επαγγελματικής της δραστηριότητας στην Αγγλία πειραματίζεται με εργαλεία και τεχνικές που βοηθούν το άτομο να εκφραστεί δημιουργικά και να αποβάλλει συναισθήματα άγχους, να ξεκλειδώσει τυχόν ‘μπλοκαρισμένα σημεία’ στο σώμα του και να βελτιώσει τη φυσική και ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση. Έχει συνεργαστεί με το Recovery College στο Λονδίνο ως εξωτερική καθηγήτρια και έχει συντονίσει βιωματική ομάδα πάνω στη δημιουργική κίνηση και έκφραση στο Κέντρο Ημέρα Highgate Day Centre για ανθρώπους με χρόνιες ψυχικές νόσους.

 

Τα σεμινάρια του «Ιn Your Shoes» συνδυάζουν την αγάπη της για το χορό και την ψυχολογία και μπορούν να εφαρμοστούν σε τμήματα παιδιών, ενηλίκων και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), με ή χωρίς ψυχοσυναισθηματικές ή κινητικές δυσκολίες. Προσφέρουν μια δίοδο για επαφή με τον εαυτό μας και το σώμα μας, εκτόνωση, έκφραση, κίνηση, συσχέτιση με τους άλλους και δημιουργικότητα μέσω του σώματος και της μη λεκτικής επικοινωνίας.